A budai vár lejtőjére épült régi házak között hangulatos, zegzugos, teraszosan kialakított zöldfelületek bújnak meg, ahol kényelmes kerti pihenőhelyek alakíthatók ki. Hol kisebb, hol nagyobb, a szóban forgó társasház földszintjén található kertkapcsolatos lakáshoz közel harminc négyzetméternyi sík terület és legalább ugyanekkora rézsű tartozik. Tulajdonképpen minden a lakásfelújítással kezdődött. Mint minden nagylélegzetű renoválás, ez is hosszú hónapokig tartott, aminek a végeredménye egy gyönyörű, korszerű gépészettel felszerelt, kényelmes lakás lett kertkapcsolattal… pontosabban ekkor még kertről még nem nagyon beszélhettünk.

Kertrészlet

Kiinduló állapot

Kiinduló állapot

A külső udvari homlokzat rendbetétele után egy nagy lélegzetet véve realizálódott, hogy bizony a “kerttel” is kell valamit kezdeni, mert hiába a kertkapcsolat, ha egy elszáradt konténeres leanderen kívül csak gyomok és némi építési törmelék van az udvaron és kiülni sem lehet, ha az egyedüli szilárd burkolatot a járda jelenti. Természetesen a költségvetés már nagyon a végét járta, ezért többlépcsős kertépítést terveztünk, azaz előre megtervezzük az egész kertet, de részenként haladva építjük meg. Úgy döntöttünk, hogy első körben a vízszintes területet építjük át még a tél beállta előtt, majd kitisztítjuk és beültetjük a rézsűt, aminek a végső kialakítását egy-két év múlva végezzük el.

A munkálatok ősszel kezdődtek, szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk. Figyelembe véve a szűkös költségvetési keretet, egyelőre nem helyeztünk el kerti építményeket, hanem kizárólag a növényekkel terveztünk minél látványosabb hatást elérni, valamint igyekeztünk hasznosítani minden, már meglévő építőanyagot, mint például a járda térkövei, amit elbontás után arrébb helyeztünk, helyet teremtve egy hosszúkás fűszerkertnek, valamint kiegészítettük egy tíz négyzetméteres félkör alakú kiülő terasszal.

Térkövezés

Térkövezés

Új terasz burkolat

Új terasz burkolat

Az újonnan kialakított pihenőrész körüli és a járda melletti régi talajt 30 cm mélyen termőtalajra cseréltük és még októberben beültettük, hogy növényeknek a tél folyamán legyen idejük begyökeresedni és tavasszal már csak a lombozat növekedésére “koncentráljanak”. Az őszi telepítés további előnye, hogy a már elvirágzott évelőnövényeket ilyenkor a kertészeti árudákban kedvezménnyel lehet beszerezni , viszont a következő tavasszal vagy nyáron teljes pompájukban élednek újjá.
A mi őszi ültetésünknek is meglett az eredménye: kora tavasszal hirtelen gyors növekedésnek indultak a virágzó évelők (sárga cickafark, tűzliliom, sárga menyecskeszem, pázsitviola, díszgyertya…) és a lomblevelű örökzöldek (keskenylevelű babérmeggy, cserjés borostyán, mirtuszlonc, tűztövis…), valamint a hagymások, piros, fehér, sárga tulipánok és nárciszok adtak lélegzetvételnyi időt a díszfüveknek, hogy a tavaszi visszavágást követően nyárra fokozatosan vegyék át a nekik szánt területet.

Kertrészlet október végén

Kertrészlet október végén

Kertrészlet hét hónappal később, május végén

Kertrészlet május végén

Azonban bármilyen gyorsan nőttek az évelők és cserjék, a teljes zárás néhány hónap alatt nem lehetséges, ezért az üres területet egynyári virágmaggal vetettük be. A sárga és fehér színek kiegészítőjeként piros rézvirágot, talajtakaró szegélynövényként fehér tengerparti fülesternyét választottunk. A csupasz betonfelületek mielőbbi takarására borostyánt ültettünk.

Kertrészlet július elején immár virágzó egynyári virágokkal kiegészítve

Kertrészlet nyári virágokkal

Nyári színkavalkád a pihenőterasz körül

Nyári színkavalkád a pihenőterasz körül

A pihenőrész elkészült, azonban a rézsűvel is kezdeni kellett valamit, de nagyobb átalakítást ebben az évben még nem terveztünk. Mindazonáltal ideiglenesen sem maradhatott csupaszon, ezért még a tavasz beköszönte előtt magról neveltünk napfénykedvelő és szárazságtűrő egynyári virágokat: borzas kúpvirágot, ernyős verbénát, seprűfüvet és rézvirágot. A kész palántákat májusban ültettük ki, így nyár közepétől késő őszig lila, sárga és piros színben pompázott a lejtős terület.

Borzas kúpvirág, ernyős verbéna és rézvirág együttes színhatása

Borzas kúpvirág

Remélem, minél hamarabb bemutathatom a teljesen kész kertet, de talán már az eddigiek alapján is sikerült képet nyújtani két fontos dologról: átgondolt tervezéssel nem feltétlenül muszáj a kertünket egy szuszra megépíteni, illetve szűkebb költségvetéssel is gyorsan szép eredményt érhetünk el megfelelő növények kombinációjával.

A budai vár lejtőjére épült régi házak között hangulatos, zegzugos, teraszosan kialakított zöldfelületek bújnak meg, ahol kényelmes kerti pihenőhelyek alakíthatók ki. Hol kisebb, hol nagyobb, a szóban forgó társasház földszintjén található kertkapcsolatos lakáshoz közel harminc négyzetméternyi sík terület és legalább ugyanekkora rézsű tartozik. Tulajdonképpen minden a lakásfelújítással kezdődött…

Hozzászólás:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Close
Go top